Ugevisning

manmandag tirstirsdag onsonsdag torstorsdag frefredag lørlørdag sønsøndag
6. marts 2023
7. marts 2023(1 event)

Category: Arrangement/Event 7. marts 2023 : Offentlige foredrag i Naturvidenskab - Det er bare en virus : 19:00

7. marts 2023 : Offentlige foredrag i Naturvidenskab - Det er bare en virus : 19:00


7. marts 2023

Det er bare en virus
Ved overlæge Anders Fomsgaard

Virus er det mindste smitstof. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus, og hør om hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe dem.

Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot en livløs partikel uden eget stofskifte og evne til at formere sig alene. Det er blot en mikroskopisk ”pose” af protein indeholdende lidt genmateriale. Men så snart denne “pose” penetrerer vores celler sker der noget. Indeni i en celle kan virus nemlig overtage kontrollen og tvinge cellens maskineri til at lave tusinder af nye viruskopier.

På denne måde påvirker virus hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier. Virus er overalt. Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem bør vi kende.

Coronaepidemien gjorde os særligt opmærksomme på én virus, men vi bliver alle udsat for en palette af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, COVID-19, ebola, aids, abekopper og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for, mens der er andre som vi efter bedste evne bør prøve at undgå.

Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan klimaforandringer, migration og globalisering fører til udbrud og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde kreativt i kampen mod dem.

Anders Fomsgaard
overlæge og leder af virusforskning og -udvikling, Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin, Syddansk Universitet
Læs mere om forelæseren
1/2
Borgerhuset
Ny Skovgårdsvej 5
Voerså, Danmark 9300
Danmark
8. marts 2023(1 event)

Category: Arrangement/Event 8. marts 2023 : Fælles Foreningsmøde : 19:00

8. marts 2023 : Fælles Foreningsmøde : 19:00


8. marts 2023

Borgerhuset
Ny Skovgårdsvej 5
Voerså, Danmark 9300
Danmark
9. marts 2023
10. marts 2023
11. marts 2023
12. marts 2023

Return to calendar Print